Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă
 

Dincolo de o definiție prea tehnică, sintagma ”management de culoare” reprezintă totalitatea acțiunilor de a controla reproducerea culorii, luminozității și contrastului unei imagini care provine dintr-o sursă (de exemplu o cameră foto, o scanare, etc) și care trebuie convertită într-o destinație dată (print, afișare pe monitor, etc).

vizualizare imagine pe monitor calibratPrin măsurarea unor parametri și respectarea unor proceduri bine definite, acest control se aplică tuturor etapelor și echipamentelor ce fac parte din întregul proces. Pentru a se înțelege mai bine, pornim de exemplu de la un fișier digital care provine dintr-o cameră foto digitală și care se va printa pe un anumit tip de hârtie. Absolut toate etapele din procesul de prelucrare al imaginii constituie elemente esențiale ce influențează acest management de culoare. Realitatea pe care o fotografiem are anumiți parametri care pot fi mai mult mai puțin reproduși de senzorul camerei foto. Senzorul aparatului are o anumită curbă de răspuns a culorilor, a luminozității și a contrastului. Electronica aparatului foto implică și ea o anumită prelucrare conform proiectantului ei. Programul de conversie raw (formatul nativ al fișierului din camera digitală) are o anumită curbă de reproducere a parametrilor imaginii, ducând la un rezultat specific. Dorința noastră de a adăuga o tușă personală prelucrării imaginii contribuie și ea la modificarea aspectului imaginii. Monitorul are, indiferent de prețul lui, o caracteristică specifică de redare a culorilor. Luând toate elementele în ansamblu, cum ar fi caracteristicile date de hârtie și cerneală folosite + modul de procesare a echipamentului, în cazul imprimării cu jet de cerneală sau de caracteristicile expunerii + materialul fotosensibil + chimicalele folosite în procedeul tradițional foto, echipamentul de printare contribuie și el la alterarea caracteristicilor inițiale ale imaginii. Și nu cel mai puțin important aspect, ba chiar esențial în multe situații, în tot acest proces complex intervine și ceea ce este esențial pentru vizualizare, lumina, mai exact calitatea ei (temperatura de culoare, spectrul de radiații emis, intensitatea, etc). Toate aceste etape și toți acești factori nu pot fi menținuți sub control și nu poate fi vorba de o predictibilitate decât dacă urmăm niște standarde de lucru. Echipamentele de afișare (monitoarele de exemplu) trebuie să redarea liniar culorile, luminozitatea și contrastul. Evident că aceeași cerință trebuie să se aplice și echipamentelor de printare.

Un element esențial în acest sistem de gestionare a culorilor este faptul că fiecare echipament folosit are propriul spațiu de culoare, mai mic sau mai mare. Problema apare atunci când dintr-un spațiu de culoare mai mare trebuie să ajungem într-un spațiu de culoare mai mic, în această situație existând culori care nu pot fi reproduse în spațiul destinație. Un exemplu tipic este același de mai sus, când se printează o imagine provenită dintr-o cameră digitală. În acest caz trebuie să lucrăm cu așa numitele profile de culoare ce caracterizează spațiul de culoare asociat, putându-se face o conversie corectă, chiar dacă cu pierderi dar măcar controlabilă în cele două spații.

Managementul de culoare nu este un sistem care permite reproducerea oricăror culori, în orice condiții de vizualizare dar permite un aspect esențial al problemei și anumite predictibilitatea rezultatelor. Știm clar rezultatul pe care-l vom avea la print dacă folosim un monitor calibrat, profilele specifice ale materialelor pe care se printează și vizualizând printul într-o lumină calibrată.

 

Pentru a vedea toate articolele dintr-o categorie, dați clic pe denumirea ei.
fundal meniu vreau sa stiu

Dacă dorești să găsești răspunsuri și la alte întrebări/ nelămuriri sau chiar inserarea unor noi categorii, completează te rog formularul albastru ”Vreau să știu!” din partea dreaptă a subsolului ecranului, (clic pe el sau aici pentru deschiderea lui) cu orice întrebare/nelămurire din domeniul pregătirii fișierelor grafice pentru printul în tehnologie fotografică (de la fișierul raw până la stadiul ”bun de tipar”), al gestiunii de culoare, al tipurilor de materiale folosite, al modului de finalizare a lor, despre modalitatea de a comanda, etc. În funcție de utilitatea generală a acestui răspuns și de specificul site-ului, vom actualiza permanent acest conținut.

De asemenea, dacă dorești să fii permanent informat de orice articol nou apărut în această rubrică, înscrie-te apăsând butonul de mai jos, după care îți completezi adresa de e-mail la care vrei să ajungă informația.

 

Conținutul acestui site este protejat de lege. Nu se permite folosirea parțială sau integrală a acestui conținut, fără precizarea sursei.

VreauPrinturi.ro © AME design 2017-2019

0
0
0
s2sdefault

vreau să știu despre tehnologia fotografică de printare!

vreau să știu cum să folosesc acest site!

vreau să știu despre pregătirea fișierelor pentru print!

vreau să știu cum pot vinde imagini pentru print!

vreau să știu despre managementul de culoare!

vreau să știu despre alegerea materialului și a aplicației finale!