Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă
 

Profilul de culoare descrie, caracterizează și corectează modul în care un echipament, căruia i se asociază un profil specific, are o anumită curbă de redare a culorilor, luminozității și contrastului unei imagini și care se constituie într-un anumit spațiu de culoare.

spectru multipluProphoto aRGB sRGBFiecare echipament are nevoie de o anumită caracterizare a propriei curbe de răspuns, evaluată după niște standarde de iluminare. Un monitor de exemplu, trebuie calibrat (de fapt, procesul se numește caracterizare dar se uzitează mai mult termenul de calibrare) în standardul de iluminare D65 (6500 grade Kelvin), pe când un print este vizualizat în standardul de iluminare D50 (5000 grade Kelvin). Un profil de culoare, fie că este specific unui monitor, fie că este asociat unui echipament de printare (combinația cerneală + hârtie pentru o imprimantă sau spațiul de culoare asociat emulsiei fotosensibile a unui material din tehnologia fotografică de printare) descrie matematic acel echipament astfel încât culorile, nuanțele percepute sunt similare cu ale modelului de spațiu de culoare CIELAB (în diverse versiuni), adică care simulează vedea unui om. Algoritmii de conversie dintr-un spațiu de culoare în alt spațiu de culoare se folosesc de aceste date din profile și realizează trecerea conversia corectă (cel puțin din punct de vedere matematic) astfel încât percepția culorilor să fie cât mai puțin alterată. Există diverse moduri de conversie (relative colorimetric, perceptual, etc) fiecare având aplicabilitatea specifică, în funcție de ce se urmărește în final sau mai exact ce compromis să facem atunci când convertim dintr-un spațiu culoare de intrare mai mare într-un spațiu de ieșire mai mic. Noțiunea de ”mare” sau ”mic” are semnificații colorimetrice (grad de saturație al nuanțelor) nu de număr efectiv de nuanțe.

Pe lângă profilele specifice unui echipament (printare sau afișare) există și profile care descriu spații de culoare standard, cum ar fi Adobe 1998 sau binecunoscutul sRGB, un spațiu dedicat internetului și căruia ar trebui să-i acordăm o mai mare importanță decât  se dă.

Este foarte important să folosim profile de culoare în tot acest proces, altfel lucrurile scapă de sub control. Dacă la un fișier grafic nu există un profil de culoare inclus, i se asociază automat un profil de lucru din programul de grafică (de exemplu Photoshop) și în acel moment aspectul culorilor din imagine se schimbă, câteodată foarte mult. Conversia la profilul de printare nu este de folos pentru că datele de la care se pleacă conversia sunt greșite. Evident că și rezultatul este greșit.

Este obligatoriu ca orice firmă de printare să pună la dispoziția celor care doresc să printeze pe echipamentele lor, profilele de culoare pentru materialele pe care lucrează. Unele firme folosesc profile generice, cu rezultate acceptabile însă pentru un control maxim trebuie folosite profile realizate în mediul în care echipamentul printează, în condițiile reale de lucru. Profilele generice sunt furnizate de către producătorii de materiale, pe un anumit echipament și în anumite condiții de lucru (temperatură, umiditate, etc). Echipamentele au curbe de răspuns diferite (comparația este evident pentru aceleași modele), existând diferențe din fabrică dar și datorate unor condiții de lucru specifice.

Noi punem la dispoziția tuturor celor care doresc să printeze la noi, profile de culoare generate de noi, pe materialele pe care lucrăm, actualizându-le periodic pentru că pot apărea diferențe între materialele produse recent și altele produse acum câțiva ani.

În articolul cum se pregătesc fișierele de print puteți descărca aceste profile de culoare pe care noi le furnizăm celor care doresc să printeze la AME design.

Pentru a vedea toate articolele dintr-o categorie, dați clic pe denumirea ei.
fundal meniu vreau sa stiu

Dacă dorești să găsești răspunsuri și la alte întrebări/ nelămuriri sau chiar inserarea unor noi categorii, completează te rog formularul albastru ”Vreau să știu!” din partea dreaptă a subsolului ecranului, (clic pe el sau aici pentru deschiderea lui) cu orice întrebare/nelămurire din domeniul pregătirii fișierelor grafice pentru printul în tehnologie fotografică (de la fișierul raw până la stadiul ”bun de tipar”), al gestiunii de culoare, al tipurilor de materiale folosite, al modului de finalizare a lor, despre modalitatea de a comanda, etc. În funcție de utilitatea generală a acestui răspuns și de specificul site-ului, vom actualiza permanent acest conținut.

De asemenea, dacă dorești să fii permanent informat de orice articol nou apărut în această rubrică, înscrie-te apăsând butonul de mai jos, după care îți completezi adresa de e-mail la care vrei să ajungă informația.

 

Conținutul acestui site este protejat de lege. Nu se permite folosirea parțială sau integrală a acestui conținut, fără precizarea sursei.

VreauPrinturi.ro © AME design 2017-2019

0
0
0
s2sdefault

vreau să știu despre tehnologia fotografică de printare!

vreau să știu cum să folosesc acest site!

vreau să știu despre pregătirea fișierelor pentru print!

vreau să știu cum pot vinde imagini pentru print!

vreau să știu despre managementul de culoare!

vreau să știu despre alegerea materialului și a aplicației finale!