Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă
 

Doar având monitorul calibrat puteți fi siguri de reprezentarea corectă a culorilor, luminozității și contrastului din imaginea vizualizată. În acest fel ”vorbim” aceeași limbă și puteți vedea simularea aspectului printului fără să fiți nevoit să dați probe. Prin calibrarea (de fapt liniarizarea monitorului) avem o referință prin care oricine poate vedea în același fel culorile.

vizualizare imagine pe monitor necalibratvizualizare imagine pe monitor calibratCalibrarea/liniarizarea monitorului se face după standarde de iluminare (pentru monitor standardul folosit este D65) și nu după alte criterii, de exemplu după printul care iese din imprimanta noastră de birou sau al firmei cu care colaborați sau chiar după diverse mire existente pe net. Liniarizarea este un proces complex care ține cont de redarea liniară a culorilor de pe fiecare canal RGB pe întreg intervalul de la cel mai întunecat punct (negru) la cel mai deschis punct (alb) dar și pentru stabilirea luminozității și a contrastului. După liniarizare, nu se mai umblă la setările monitorului iar periodic procesul se reia (lunar în cazul unor situații extrem de pretențioase sau la câteva luni pentru cazurile uzuale).

Pentru a înțelege mai bine necesitatea existenței unui monitor calibrat, ne putem imagina situația în care instrumentele de măsură (de exemplu ruleta) nu sunt calibrate adică standardizate. Orice comandă făcută pentru obiecte care implică o măsurătoare (de exemplu mobilierul sau îmbrăcămintea la comandă) este supusă unor erori majore. Lungimea măsurată de noi cu ruleta noastră necalibrată nu va fi la fel cu ce va rezulta la atelierul de tâmplărie după măsurătoarea cu o altă ruletă.

 

Pentru a vedea toate articolele dintr-o categorie, dați clic pe denumirea ei.
fundal meniu vreau sa stiu

Dacă dorești să găsești răspunsuri și la alte întrebări/ nelămuriri sau chiar inserarea unor noi categorii, completează te rog formularul albastru ”Vreau să știu!” din partea dreaptă a subsolului ecranului, (clic pe el sau aici pentru deschiderea lui) cu orice întrebare/nelămurire din domeniul pregătirii fișierelor grafice pentru printul în tehnologie fotografică (de la fișierul raw până la stadiul ”bun de tipar”), al gestiunii de culoare, al tipurilor de materiale folosite, al modului de finalizare a lor, despre modalitatea de a comanda, etc. În funcție de utilitatea generală a acestui răspuns și de specificul site-ului, vom actualiza permanent acest conținut.

De asemenea, dacă dorești să fii permanent informat de orice articol nou apărut în această rubrică, înscrie-te apăsând butonul de mai jos, după care îți completezi adresa de e-mail la care vrei să ajungă informația.

 

Conținutul acestui site este protejat de lege. Nu se permite folosirea parțială sau integrală a acestui conținut, fără precizarea sursei.

VreauPrinturi.ro © AME design 2017-2019

0
0
0
s2sdefault

vreau să știu despre tehnologia fotografică de printare!

vreau să știu cum să folosesc acest site!

vreau să știu despre pregătirea fișierelor pentru print!

vreau să știu cum pot vinde imagini pentru print!

vreau să știu despre managementul de culoare!

vreau să știu despre alegerea materialului și a aplicației finale!