Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă
 

Nu, pentru că intervin și alți factori. Precizia de calibrare a monitoarelor, precizia de realizare a profilelor, aspectul specific al hârtiei mate, lucioase, metalice (aspect pe care niciun monitor nu poate să-l redea. Să nu uităm, nu în ultimul rând și de condițiile concrete de vizualizare a printului respectiv.

În condiții ideale el trebuie vizualizat în standardul de iluminare D50. Dacă va fi vizualizat la o lumină dată de un tub cu descărcare în gaz, bec incandescend, lumină naturală (caracteristicile ei se pot schimba de la o oră la alta) aspectul aparent al culorilor poate fi foarte diferit.

vizualizare print in diverse conditii de iluminare

sistem transmisivsistem reflectivAspectul dat de finisajul materialului este imposibil de reprodus pe monitor. De exemplu aspectul metalizat al hârtiei metalice sau finisajul unei hârtii mate nu poate fi reprodus pe monitor în principal datorită faptului că monitoarele emit lumină (sistem transmisiv) iar pe print, imaginile se văd ceea ce rezultă din reflectarea unei surse de lumină pe suport (sistem reflexiv).

În principiu, în condiții standard de lucru, se poate considerea o potrivire acceptabilă din punct de vedere colorimetric între 90 -95% (condiții ideale). Se mai poate face și precizarea că de la 90% la 91% este mult mai ușor de ajuns decât de la 94% la 95%. Cu cât ne ducem spre capătul de sus al preciziei de potrivire, cu atât costul echipamentelor implicate (monitoare, surse de lumină, colorimetre) este tot mai ridicat iar condițiile de lucru sunt tot mai stricte.

Pentru a vedea toate articolele dintr-o categorie, dați clic pe denumirea ei.
fundal meniu vreau sa stiu

Dacă dorești să găsești răspunsuri și la alte întrebări/ nelămuriri sau chiar inserarea unor noi categorii, completează te rog formularul albastru ”Vreau să știu!” din partea dreaptă a subsolului ecranului, (clic pe el sau aici pentru deschiderea lui) cu orice întrebare/nelămurire din domeniul pregătirii fișierelor grafice pentru printul în tehnologie fotografică (de la fișierul raw până la stadiul ”bun de tipar”), al gestiunii de culoare, al tipurilor de materiale folosite, al modului de finalizare a lor, despre modalitatea de a comanda, etc. În funcție de utilitatea generală a acestui răspuns și de specificul site-ului, vom actualiza permanent acest conținut.

De asemenea, dacă dorești să fii permanent informat de orice articol nou apărut în această rubrică, înscrie-te apăsând butonul de mai jos, după care îți completezi adresa de e-mail la care vrei să ajungă informația.

 

Conținutul acestui site este protejat de lege. Nu se permite folosirea parțială sau integrală a acestui conținut, fără precizarea sursei.

VreauPrinturi.ro © AME design 2017-2019

0
0
0
s2sdefault

vreau să știu despre tehnologia fotografică de printare!

vreau să știu cum să folosesc acest site!

vreau să știu despre pregătirea fișierelor pentru print!

vreau să știu cum pot vinde imagini pentru print!

vreau să știu despre managementul de culoare!

vreau să știu despre alegerea materialului și a aplicației finale!