Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă
 

Dacă doriți să aflați dimensiunea maximă a printului unei imagini pentru ca ce rezultă să fie acceptabil (cât de mult se poate mări o imagine și să arate bine), această apreciere este extrem de subiectivă și este obligatoriu a fi făcută de către beneficiarul printului. Pașii care trebuie făcuți pentru verificarea aspectului final se pot parcurge foarte simplu, fără costuri, prin dimensionarea fișierului în Photoshop, la scara 1:1 (dimensiunea finală dorită) și la rezoluția de 200 ppi.

Imaginea redimensionată la scara și rezoluția de mai sus se vizualizează la un factor de zoom de 50%. Astfel, 1 cm de pe ecran este aproximativ de aceiași dimensiune cu cel din realitate și se poate face astfel o apreciere precisă asupra calității imaginii din punctul de vedere al rezoluției, zgomotului din imagine, al diverselor detalii, etc. Dacă ce se vede pe ecran din acest punct de vedere este acceptat atunci și printul va fi ok. În caz contrar, se încearcă o dimensiune mai mică (dacă este vorba de probleme de rezoluție și apar pixeli vizibili se poate încerca și o atenuare a lor prin folosirea filtrului ”median” din Photoshop) sau se curăță imaginea (dacă este vorba de zgomot, scame vizibile, etc). Pentru respectarea culorilor, obligatoriu trebuie să aveți un monitor calibrat și să descărcați și folosiți profilele de culoare existente pe site. Legăturile lor directe sunt (dați clic pe tipul materialului) sau clic dreapta și alegeți ”salvați ca/save as”:


şi se salvează în acelaşi loc în care se găsesc şi celelalte profile de culoare din Photoshop (preferabil):

În Windows (32bit):

C:\Program Files\Common Files\Adobe\Color\Profiles\Recommended

În Windows (64bit):

C:\Program Files (x86)\Common Files\Adobe\Color\Profiles\Recommended

După instalarea lor, la deschiderea ferestrei de conversie se va vedea lista de profile de culoare AME design, ca în figura alăturată.

lista profile culoare AME design

Pe scurt, fișierele se dimensionează la scara 1:1/200 ppi, tif, 8 bit, fără straturi (layere), măști, etc. Nu uitați de denumirea fișierelor, trebuie să fie de așa natură încât să nu existe confuzie la identificarea lor și a tipului de prelucrare dorită (tip hârtie, număr de bucăți, cașerare, tablou, etc).

Recomandăm și citirea articolului Cum să verific fișierele?

Pentru a vedea toate articolele dintr-o categorie, dați clic pe denumirea ei.
fundal meniu vreau sa stiu

Dacă dorești să găsești răspunsuri și la alte întrebări/ nelămuriri sau chiar inserarea unor noi categorii, completează te rog formularul albastru ”Vreau să știu!” din partea dreaptă a subsolului ecranului, (clic pe el sau aici pentru deschiderea lui) cu orice întrebare/nelămurire din domeniul pregătirii fișierelor grafice pentru printul în tehnologie fotografică (de la fișierul raw până la stadiul ”bun de tipar”), al gestiunii de culoare, al tipurilor de materiale folosite, al modului de finalizare a lor, despre modalitatea de a comanda, etc. În funcție de utilitatea generală a acestui răspuns și de specificul site-ului, vom actualiza permanent acest conținut.

De asemenea, dacă dorești să fii permanent informat de orice articol nou apărut în această rubrică, înscrie-te apăsând butonul de mai jos, după care îți completezi adresa de e-mail la care vrei să ajungă informația.

 

Conținutul acestui site este protejat de lege. Nu se permite folosirea parțială sau integrală a acestui conținut, fără precizarea sursei.

VreauPrinturi.ro © AME design 2017-2019

0
0
0
s2sdefault

vreau să știu despre tehnologia fotografică de printare!

vreau să știu cum să folosesc acest site!

vreau să știu despre pregătirea fișierelor pentru print!

vreau să știu cum pot vinde imagini pentru print!

vreau să știu despre managementul de culoare!

vreau să știu despre alegerea materialului și a aplicației finale!