Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă
 

Sistemul de compunere RGB se mai numește aditiv (culorile se ”adună” prin combinarea diverselor lungimi de undă ale luminii) iar cel CMYK, substractiv (culorile se ”scad” prin absorbirea lor de către straturile colorate depuse pe un suport alb). Sistemul RGB îl întâlnim la monitoare, camere foto, proiectoare, etc iar cel CMYK la toate echipamentele de printare. Echipamentul pe care-l avem ”printează” cu lumină, deci în sistem RGB. Este singurul echipament de tipărire care ”printează” în sistem RGB. 

culori primare

redarea culorilor in cele doua sistemeAșadar toate fișierele se vor converti la un moment dat (de către client sau oricum de către noi) la profilul RGB specific materialului pe care se printează. Este preferabil totuși ca în etapele de prelucrare a fișierelor să existe cât mai puține conversii. De exemplu, dacă aveți un fișier care provine dintr-o cameră foto (deci RGB) nu are sens să-l convertiți la CMYK (dacă de exemplu aveți nevoie de un fișier CMYK pentru alte aplicații) și după aceea iar la RGB. Folosiți sau trimiteți fișierul inițial.

 

Pentru a vedea toate articolele dintr-o categorie, dați clic pe denumirea ei.
fundal meniu vreau sa stiu

Dacă dorești să găsești răspunsuri și la alte întrebări/ nelămuriri sau chiar inserarea unor noi categorii, completează te rog formularul albastru ”Vreau să știu!” din partea dreaptă a subsolului ecranului, (clic pe el sau aici pentru deschiderea lui) cu orice întrebare/nelămurire din domeniul pregătirii fișierelor grafice pentru printul în tehnologie fotografică (de la fișierul raw până la stadiul ”bun de tipar”), al gestiunii de culoare, al tipurilor de materiale folosite, al modului de finalizare a lor, despre modalitatea de a comanda, etc. În funcție de utilitatea generală a acestui răspuns și de specificul site-ului, vom actualiza permanent acest conținut.

De asemenea, dacă dorești să fii permanent informat de orice articol nou apărut în această rubrică, înscrie-te apăsând butonul de mai jos, după care îți completezi adresa de e-mail la care vrei să ajungă informația.

 

Conținutul acestui site este protejat de lege. Nu se permite folosirea parțială sau integrală a acestui conținut, fără precizarea sursei.

VreauPrinturi.ro © AME design 2017-2019

0
0
0
s2sdefault

vreau să știu despre tehnologia fotografică de printare!

vreau să știu cum să folosesc acest site!

vreau să știu despre pregătirea fișierelor pentru print!

vreau să știu cum pot vinde imagini pentru print!

vreau să știu despre managementul de culoare!

vreau să știu despre alegerea materialului și a aplicației finale!