Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă
 

Verificarea fișierelor grafice se face ținând cont de mai multe considerente. Unul ar fi cel legat de dimensiunile și rezoluțiile corecte ale fișierului (imaginii) conform cerințelor. Al doilea ar fi cel legat de folosirea unui profil de culoare. Al treilea și nu cel mai puțin important este cel legat de detaliile vizibile din imagine, vizualizată la mărimea reală de printare.

verificare dimensiuni imaginePrimul aspect este relativ simplu de verificat, deschizând imaginea în Photoshop (sau oricare alt program de grafică) și citim dimensiunile fizice și rezoluția imaginii în ppi sau doar dimensiunile în pixeli. Atunci când vorbim de dimensiuni fizice (mm, cm, inch) trebuie să asociem dimensiunile cu rezoluția efectivă a fișierelor, în ppi, cum avem ca exemplu imaginea de mai jos.

Observăm că dimensiunea imaginii se poate exprima în două modalități diferite: în pixeli (2370px x 1571px) sau în cm (30,1cm x 19,95cm) dar în acest caz este obligatoriu să adăugăm rezoluția imaginii, mai exact cu sensul de ”densitate” de puncte din imagine, în acest caz 200ppi. Folosind regula de trei simplă putem ajunge dintr-o modalitate în alta de exprimare a dimensiunii, foarte simplu: 2370 pixeli : 200ppi = 11,85 inch sau 11,85 inch x 2,54 = 30,1cm; varianta inversă de calcul a numărului de pixeli dintr-o dimensiune fizică și rezoluții ale imaginii date este ușor de dedus. Este mai puțin important să se știe acest mod de calcul cât de a verifica dimensiunile fizice ale imaginii raportate la o anumită rezoluție a ei. Nu este suficient să știți că o imagine are 100cm x 70cm fără să precizați rezoluția. Una este ca ea să fie doar la 10ppi și alta este ca rezoluția să fie de 200ppi, chiar dacă fizic au setate dimensiunile 100cm x 70cm.

De asemenea este important să conștientizăm noțiunea de proporție a imaginii, adică raportul laturilor. Deși este un concept banal, se poate întâmpla să ne scape acest detaliu. Gândiți-vă că solicitați un tablou pătrat de 100cm x 100cm dar aveți o imagine disponibilă de format dreptunghiular. Este evident că ea va trebui decupată, iar decizia de realizare a decupajului (stabilirea elementelor care ”ies” din cadrul pătrat) o face cel care beneficiază de printul final. Noi putem să facem acest decupaj fără probleme dar trebuie să primim această informație suplimentară, care elemente se păstrează în imagine și care se pot elimina.

verificare fisiere grafice profil intrareverificare fisiere grafice profil conversieverificare fisiere grafice profil salvareVerificarea existenței și a folosirii unui profil de culoare se face la deschiderea fișierului în Photoshop (se setează să se vizualizeze profilele de culoare), în timpul prelucrării lui (când se face conversia dintr-un spațiu de culoare în altul) sau la salvarea fișierului, vizualizând bifarea includerii acestuia în fișier.

Pentru crearea de fișiere dar și pentru verificarea detaliilor din imagine sau a dimensiunilor maxime a unei imagini pentru o rezoluție dată recomandăm și citirea articolului

Pentru a vedea toate articolele dintr-o categorie, dați clic pe denumirea ei.
fundal meniu vreau sa stiu

Dacă dorești să găsești răspunsuri și la alte întrebări/ nelămuriri sau chiar inserarea unor noi categorii, completează te rog formularul albastru ”Vreau să știu!” din partea dreaptă a subsolului ecranului, (clic pe el sau aici pentru deschiderea lui) cu orice întrebare/nelămurire din domeniul pregătirii fișierelor grafice pentru printul în tehnologie fotografică (de la fișierul raw până la stadiul ”bun de tipar”), al gestiunii de culoare, al tipurilor de materiale folosite, al modului de finalizare a lor, despre modalitatea de a comanda, etc. În funcție de utilitatea generală a acestui răspuns și de specificul site-ului, vom actualiza permanent acest conținut.

De asemenea, dacă dorești să fii permanent informat de orice articol nou apărut în această rubrică, înscrie-te apăsând butonul de mai jos, după care îți completezi adresa de e-mail la care vrei să ajungă informația.

 

Conținutul acestui site este protejat de lege. Nu se permite folosirea parțială sau integrală a acestui conținut, fără precizarea sursei.

VreauPrinturi.ro © AME design 2017-2019

0
0
0
s2sdefault

vreau să știu despre tehnologia fotografică de printare!

vreau să știu cum să folosesc acest site!

vreau să știu despre pregătirea fișierelor pentru print!

vreau să știu cum pot vinde imagini pentru print!

vreau să știu despre managementul de culoare!

vreau să știu despre alegerea materialului și a aplicației finale!