Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă
 

Printul realizat pe o imprimantă inkjet este un print realizat prin aplicarea unor picături foarte fine pe un anumit material. Tehnologiile inkjet sunt diferențiate în funcție de tipul cernelii (bazate pe apă, solvent, cu pigmenți, etc), prin modalitatea de aplicare a picăturilor (termice, piezo, etc) și prin rezoluția lor (în funcție de asta și de tipul de cerneală folosit, ele sunt folosite pentru aplicații exterioare sau interioare).

Această tehnologie este în toate componentele ei digitală (fișier digital precum și controlul mărimii și aruncării picăturilor pe suport) și din acest motiv se uzitează folosirea expresiei print digital atunci în special când se folosește tehnologia inkjet.

Printul realizat în tehnologie fotografică este un proces hibrid. Expunerea materialului fotosensibil (sensibil la lumină) se controlează digital, modulându-se lumina provenită de la trei laseri RGB cu informația citită dintr-un fișier grafic digital tif, jpg, etc. Developarea este analogică, printr-un proces chimic în care substanțele chimice reacționează cu granulele de halogenură de argint din straturile fotosensibile ale materialului expus, în funcție de gradul lor de expunere la cele trei componente RGB. Procesul chimic propriu-zis conferă un aspect calitativ distinct, cu specificități evidente.

Comparația se poate face după mai multe criterii:

1. calitatea.

Progresul realizat în domeniul imprimării inkjet a condus la performanțe din ce în ce mai bune însă calitatea unui print în tehnologie fotografică nu poate fi încă egalat din simplul fapt că această tehnologie nu folosește puncte de raster (ton continuu), deci un pixel din imaginea grafică nu mai este divizat în puncte de tipar. Aspectul calitativ este similar cu un print offset la 4000 dpi. La tehnologia inkjet, această divizare în puncte de tipar se poate ușor observa la tipărirea unor tonalități foarte deschise.

2. diversitatea de materiale pe care se printează.

Din acest punct de vedere, tehnologia inkjet deține supremația, pentru că sunt extrem de multe suporturi de imprimare ce pot fi folosite, de multe ori însă optimizate pentru o anumită tehnologie inkjet. Deși în tehnologia fotografică sunt mai puție materiale: hârtia super mată, mată, lucioasă, metalică, canvas și filmul de casetă luminoasă (ar mai fi câteva tipuri de materiale fotosensibile dar datorită utilizării reduse, nu le mai folosim) numărul de aplicații nu este deloc redus.

3. durabilitatea printului.

Materialele fotosensibile de la Kodak și Fuji au ca durată de viață 200 de ani în condiții de arhivare, durata scăzând în funcție de condițiile de păstrare. Pentru condițiile tipice de iluminare dintr-un muzeu, durata ajunge la 100 de ani, scăzând pentru casetele luminoase la 5-10 ani, în funcție de durata de folosire a casetei. La tehnologia inkjet se folosesc materiale diverse, cu durata de viață mai scăzută pentru suporturile mai ieftine și de durată comparabilă cu a materialelor fotosensibile pentru materialele de calitate superioară. Trebuie amintit că în cazul tehnologiei inkjet, durata de viață este cea a combinației suport + cerneală, nu doar a uneia dintre componente.

4. prețul consumabilelor.

Imprimantele cu tehnologie inkjet au mai multe moduri de printare iar comparația trebuie făcută doar la cel mai bun mod de printare și nu în cel economic dar și al duratei de existență a printului (cerneală + suport). În cel mai bun mod de printare, consumul de cerneală este simțitor mai mare decât în modul economic, cu influență directă asupra prețului final, mai ales că nu trebuie socotit doar costul cernelii de pe hârtie ci și costul necesar curățării capetelor. De asemenea, materialele de calitate, cu durată mare de viață, sunt și ele scumpe, mai scumpe decât cele fotosensibile. Totuși, la prețul final contribuie și prețul echipamentului care în cazul printului fotografic este mult mai mare.

Una peste alta, costul final de printare în cele două tehnologii este comparabil (subliniez, în modul cel mai bun de printare inkjet), astfel încât trebuie subliniat faptul că întotdeauna o calitate înaltă de print se va revedea în costul final al lui.

5. viteza de printare.

După acest criteriu, tehnologia fotografică câștigă detașat. La o viteză de expunere de 45 de mp/oră și calitatea de 4000 dpi (de fapt este doar un singur mod de printare) se poate produce o suprafață foarte mare de print într-un timp foarte scurt, foarte util mai ales pentru producție publicitară de print foto de calitate sau pentru situații în care este nevoie de un timp scurt de producție.

Pentru a vedea toate articolele dintr-o categorie, dați clic pe denumirea ei.
fundal meniu vreau sa stiu

Dacă dorești să găsești răspunsuri și la alte întrebări/ nelămuriri sau chiar inserarea unor noi categorii, completează te rog formularul albastru ”Vreau să știu!” din partea dreaptă a subsolului ecranului, (clic pe el sau aici pentru deschiderea lui) cu orice întrebare/nelămurire din domeniul pregătirii fișierelor grafice pentru printul în tehnologie fotografică (de la fișierul raw până la stadiul ”bun de tipar”), al gestiunii de culoare, al tipurilor de materiale folosite, al modului de finalizare a lor, despre modalitatea de a comanda, etc. În funcție de utilitatea generală a acestui răspuns și de specificul site-ului, vom actualiza permanent acest conținut.

De asemenea, dacă dorești să fii permanent informat de orice articol nou apărut în această rubrică, înscrie-te apăsând butonul de mai jos, după care îți completezi adresa de e-mail la care vrei să ajungă informația.

 

Conținutul acestui site este protejat de lege. Nu se permite folosirea parțială sau integrală a acestui conținut, fără precizarea sursei.

VreauPrinturi.ro © AME design 2017-2019

0
0
0
s2sdefault

vreau să știu despre tehnologia fotografică de printare!

vreau să știu cum să folosesc acest site!

vreau să știu despre pregătirea fișierelor pentru print!

vreau să știu cum pot vinde imagini pentru print!

vreau să știu despre managementul de culoare!

vreau să știu despre alegerea materialului și a aplicației finale!