Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă
 

Acest subiect este unul extrem de important, prin complexitatea problematicii cuprinse. În principiu, trebuie să ne imaginăm profilul clientului care achiziționează astfel de produse. De multe ori acesta nu știe despre concepte legate de pixeli, separarea fundalului de diverse subiecte prin focalizare selectivă, de bokeh, de gestiunea de culoare, monitor calibrat, mărirea oricărui ”defect” la dimensiunea finală 1:1 a tabloului, ”defect” ce nu se observă pe un monitor. Chiar dacă ”umplem„ monitorul cu acea imagine, tabloul poate fi de câteva ori mai mare. Nu ne-am propus să educăm clientul în aspectele tehnice mai sus prezentate, (nu că n-am dori, doar că nu se poate) și nici nu-i obligația acestuia de a le cunoaște. Este însă obligația noastră de a ține cont de ele. Și noi cei care le tipărim și autorii fotografiilor/imaginilor, de a pregăti fișierele în mod corespunzător.

Din motivele prezentate mai sus, dorim să furnizăm potențialului client toate detaliile de care ar avea nevoie și pe care dorește să le afle, inclusiv câte două detalii ale fiecărei imagini pentru diverse dimensiuni ale tabloului, la o scară de 1:1. Pentru ca existe un reper de măsurare, am inserat în acea imagine de detaliu o riglă gradată. În acest fel se pot evalua aspectul unor detalii pe care nu le-ar fi vizualizat corespunzător dintr-o simplă vizualizare a imaginii întregi.

Unele imagini ale produselor sunt realizate printr-o simulare digitală și nu prin fotografierea unui produs real. Acest aspect se vede în special la tablourile de tip ”pictură pe canvas”, cu opțiunea ”imagine întreagă”, exemplificare din care nu reiese colțul de hârtie îndoit ca în realitate. Acesta este vizibil doar în situația în care se selectează opțiunea ”fundal alb” sau ”fundal negru”, acela fiind un produs real fotografiat. În funcție de dimensiunile finale alese ale tabloului, există și imagini de detaliu ale printului mărit la dimensiunile reale. Aceste imagini detaliate trebuie dimensionate corespunzător pe ecran, astfel încât măsurând cu o riglă, ruletă, etc dimensiunile riglei gradate de pe imaginea detaliată afișată, să corespundă (aproximativ) cu gradația în cm a instrumentului cu care măsurăm. În acest fel se pot vizualiza anumite aspecte din imagine (zgomot, claritate sau efect de neclaritate pe fundal pentru separarea subiectului, etc). În cazul în care clientul consideră necesar, îi putem trimite pe e-mail și alte detalii, ale altor zone de interes din imaginea mărită la dimensiunea dorită. Scopul analizei acestor decupaje la o mărime reală de vizualizare a fost pentru a-i scuti de eventualele neplăceri ale achiziției tabloului, nefiind în acest caz conform așteptărilor cumpărătorilor. Totuși, aspectul imaginii și prelucrarea ei au fost gândite să combine optim un rol decorativ al tabloului cu o calitate foarte bună a tiparului și a componentelor folosite în tablou. Este esențial ca toate imaginile să fie vizualizate pe un monitor calibrat, pentru a vedea cât mai corect culorile, luminozitatea și contrastul ce vor fi redate la printare. Un monitor care este dereglat, setat pe o lumină mai slabă sau prea puternică, nu va reda corespunzător aspectul final al printului.

Marcel Eremia - dincolo de aparențe - 100x70 detaliu 1Marcel Eremia - dincolo de aparențe - 100x70 detaliu 2Marcel Eremia - dincolo de aparențe - 140x100 detaliu 1Marcel Eremia - dincolo de aparențe - 140x100 detaliu 2

Pentru fiecare dimensiune finală a tabloului, pregătim decupaje de detalii din zone mai sugestive, pentru a fi vizualizate la raportul 1:1. Fișierele trebuie pregătite de către fotograf/ilustrator/grafician la dimensiunea maximă corespunzătoare formatului imaginii, conform tabelului de mai sus, în care vom considera doar cea mai mare dimensiune ale tablolui pentru situația de ”imagine completă”. De exemplu, pentru o imagine format 3/2 veți pregăti o imagine de cel puțin 150x100cm. Noi avem imagini care se pretează foarte bine și la dimensiuni ale tabloului de 180x120cm. Deși nu va fi posibil ca beneficiarul să aleagă în mod direct din selectarea pe site, există posibilitatea ca dacă acesta își dorește și alte mărimi, să ne contacteze și să poată beneficia de o dimensiune mai mare. Spre exemplificare, am inserat câteva capturi de ecran de pe pagina produsului, pentru a se vedea posibilitățile de alegere.

exemplu produs imagine de bazăexemplu produs imagine de baza alegere tablouexemplu produs imagine de baza alegere fundalexemplu produs imagine de baza alegere dimensiuniexemplu produs imagine de bază alegere hârtieexemplu produs imagine de baza alegere laminare

Decizia de a alege dimensiunea maximă la care o imagine este mărită care să și arate ”mulțumitor” este extrem de subiectivă și face obiectul unui compromis. Una este ceea ce ne imaginăm noi, autorii fotografiilor/ilustrațiilor, ce ”deranjează” și ce nu, și alta este ceea ce consideră clienții că ar putea fi deranjant sau nu. Nu avem cum să ne imaginăm toate aceste ”aprecieri”. Din acest motiv, întotdeauna va exista un risc ca un anumit client să nu accepte imaginea, doar pentru simplul motiv că și-a închipuit-o altfel. Deși avem experiență de peste 15 ani în printarea de foarte bună calitate, nici măcar noi nu putem să stabilim dacă un anumit detaliu va fi sau nu ”admis” ca fiind ”defect” sau parte integrantă din estetica imaginii respective. În primul rând imaginea mărită la dimensiunile maxime pe care le comercializăm (conform tabelului de formate imagini și formate tablouri) trebuie să placă autorului fotografiei.

Modurile de pregătire și verificare sunt descrise în cele două articole tehnice de pe site, pe care doresc să le citiți neapărat:

Acolo aveți și posibilitatea de a descărca profilele de culoare. Este suficient însă să pregătiți un singur fișier tif, cel de dimensiunea maximă pe care considerați că imaginea o poate avea pentru acel format al fotografiei (dar care nu poate fi mai mică decât dimensiunea minimă din tabel, pentru fiecare format) și convertit doar la profilul de hârtie mată (este cea mai des cerută). Nu este necesar să pregătiți patru fișiere corespunzătoare profilelor de culoare pentru hârtie super mată, mată, lucioasă, canvas și metalică, le vom converti noi la alte profile, atunci când va fi cazul.

0
0
0
s2sdefault

vreau să știu despre tehnologia fotografică de printare!

vreau să știu cum să folosesc acest site!

vreau să știu despre pregătirea fișierelor pentru print!

vreau să știu cum pot vinde imagini pentru print!

vreau să știu despre managementul de culoare!

vreau să știu despre alegerea materialului și a aplicației finale!